Page 4 - BAT Llengua catalana i literatura 1 unitat 10
P. 4

                  L’EDAT MITJANA
SEGLES VI VII VIII
 IX
 X
 XI
 XII
 XIII
 XIV
 XV
   Formació
de la llengua catalana oral.
 Primers vestigis escrits
de la llengua catalana.
  Primers textos escrits en llengua catalana, de caràcter pràctic.
    1204 Homilies d’Organyà
     LITERATURA CATALANA MEDIEVAL
     Cerverí de Girona Ramon Llull Jaume I
Bernat Desclot
 Ramon Muntaner Bernat Metge
   Ausiàs Marc Joanot Martorell
      Com explicaries que, en els deu se- gles que va durar l’edat mitjana, la literatura medieval catalana no es desenvolupés fins als tres darrers?
 alta noblesa (barons) privilegiats NOBLESA
no privilegiats
POBLE
baixa noblesa
(cavallers)
COMTE REI
1 Context històric i cultural
Per entendre i gaudir de la literatura catalana medieval cal conèixer alguns elements clau del context històric i cultural en què es produeix: la formació de les llengües romàniques, el feudalisme i el paper central de la religió cristiana en aquesta etapa. L’eix cronològic i aquest esquema de la societat feudal en forma de piràmide t’introdueixen en el món de la literatura medieval.
1.1 Els orígens de la llengua i la literatura catalanes
Les llengües romàniques són, en l’origen, l’evolució oral del llatí vulgar que els colonitzadors romans havien estès als diferents indrets de l’Imperi. Aquest trànsit es produeix de manera gradual i no és fins als segles vii i viii que podem suposar l’existència de llengües diferents del llatí i diferencia- des entre elles, sempre en l’àmbit de l’oralitat.
Caldrà esperar encara fins als segles ix i x per trobar els primers vestigis escrits de les diverses llengües romàniques. Es tracta, en el cas que ens ocupa, de construccions o de mots catalans que apareixen totalment lla- tinitzats. Al segle xi trobem frases d’una certa extensió en català interca- lades en textos llatins, així com una forta presència de formes híbrides llatí-català.
Al segle xii es redacten documents ja íntegrament en català, d’intenció eminentment pràctica, entre els quals destaquen diversos juraments de fidelitat feudal i el Llibre jutge, una compilació de lleis traduïda del llatí. També pertanyen a aquesta etapa les Homilies d’Organyà, una col·lecció de sermons quaresmals, tot i que s’han datat al 1204.
Pel que fa als textos literaris, en el cas de l’occità i, per tant, de la poesia trobadoresca, se situen al segle xii i, en el cas del català, al xiii (Ramon Llull, Jaume I).
  alt clergat
(bisbes, abats)
CLERGAT
baix clergat
(rectors, monges)
· Treballadors de la terra adscrits als feus
· Artesans
· Comerciants
· Treballadors urbans
 Observant la piràmide feudal, en quins grups situaries la literatura culta i en quins la literatura popular?
196 Educacióliterària






















































   2   3   4   5   6