L’època dels romans
Vil·la romana Els Munts (Tarragona)
Les vil·les eren formades per diverses construccions: dependències destinades a treballs agrícoles i ramaders, magatzems, habitatges per als treballadors i els esclaus… En alguns casos van arribar a ser residències luxoses, envoltades de jardins, llacs i terrasses, adornades amb escultures, mosaics i pintures murals.
Les vil·les
Als amfiteatres s’hi represantaven tota mena d’espectacles: lluites de gladiadors, jocs amb animals salvatges, lluites d’homes desarmats amb feres i, de vegades, imitacions de combats navals. Només les ciutats importants en tenien, ja que les construccions i els espectacles eren molt cars.
El Colosseu (Roma, Itàlia)
Els amfiteatres
Arc de Constantí (Roma, Itàlia)
Els arcs de triomf no sempre s’edificaven per celebrar una victòria militar, sinó que també es feien com a entrada monumental a una ciutat. Els més habituals eren d’un arc, però els més grans en tenien tres.
Els arcs de triomf
Els aqüeductes
Mitjançant els aqüeductes, els romans portaven aigua a les seves ciutats des de les fonts. Els adaptaven al relleu del terreny: de vegades, calia construir túnels a les muntanyes i, d’altres, calia fer arcades —conjunts d’arcs— superposades, per saltar els desnivells.
Aqüeducte romà (Tarragona)
Maison Carrée (Nimes, França)
Els temples
Els temples eren construccions envoltades de columnes; s’hi accedia a través d’una escala. Els romans hi honoraven els déus, als quals oferien productes de la terra i sacrificis d’animals per aconseguir la seva protecció.
Les domus
Domus romana
Les domus romanes eren edificis quadrats o rectangulars, on vivia una sola família. La porta d’entrada comunicava amb un pati descobert i envoltat de columnes, anomenat atri, que era el centre de la vida quotidiana. Es decoraven amb pintures a les parets i mosaics al terra.