Continguts
- Lectura d'un text informatiu.
- Reconeixement de les parts d'una notícia.
- Identificació de les paraules que completen frases significatives.
- Derivació de noms i verbs.
- Preparació i redacció d'una notícia.
Objectius
- Llegir un text informatiu i comprendre'l.
- Reconèixer les parts d'una notícia.
- Identificar les paraules que completen frases significatives.
- Aprendre la relació entre els noms i els verbs que se'n deriven.
- Elaborar una notícia a partir de diverses dades i informacions.
Si a l'escola teniu revista, aprofiteu el plantejament inicial per preguntar què hi podrien explicar.
Per començar el taller, llegiu la notícia en veu alta. Expliqueu que, en les notícies, els paràgrafs estan pensats per ordenar la informació i donar totes les dades i respondre les preguntes què?, qui?, com?, on?...
Activitat 1. Després de fer l'activitat, demaneu-los que comentin, per parelles, a quina pregunta respondria cada frase. Si cal, per començar, poseu-los un exemple: "Han inaugurat una biblioteca", respondria a la pregunta periodística "Què ha passat?".
Activitat 2. Expliqueu que el titular d'una notícia sempre s'escriu primer i que el subtítol ha d'anar immediatament a continuació, a sota. Indiqueu-los que el titular s'escriu amb majúscula, per destacar-lo.
Abans de fer les activitats de l'apartat "Practiquem", demaneu als nens i nenes que diguin paraules que tinguin els grups de lletres ble, bre, cle i cri. És un bon moment per fer un apunt teòric: recordeu-los que davant de r i l sempre s'escriu b.
Activitat 6. Abans d'escriure les paraules en el seu lloc, demaneu-los que subratllin els grups de lletres cle, bre, cri, ble en cada paraula i que es fixin com s'escriuen.
Activitat 9. Per ajudar els nens i nenes a fer bons titulars i subtítols, proposeu-los que pensin diferents opcions abans d'escriure'ls en el full. Recordeu-los que en el titular han de fer constar les dades principals i han d'explicar què ha passat i que en el subtítol ja poden afegir més informació.
Quan tinguin l'esborrany de la notícia a punt, els podeu proposar que, per parelles, llegeixin la notícia del company i hi busquin la resposta a les tres preguntes periodístiques (què?, on? i com?), com en l'activitat 3.
En l'apartat d'Atenció a la diversitat trobareu diferents propostes d'activitats per reforçar, repassar o ampliar els continguts d'expressió escrita i del coneixement de la llengua (el noms i els verbs i els grups de lletres cle, bre, cri, ble)
Per acompanyar i repassar
Activitat interactiva per aprendre a relacionar verbs i noms.
Activitat interactiva per practicar els grups de lletres cle i cri.
Activitat interactiva per practicar els grups de lletres ble i bre.
Activitat per resumir la notícia llegida.
Per anar més enllà
Activitat per seguir treballant les paraules amb ble, bre, cle i cri.