Page 14 - BAT Literatura catalana unitat 2
P. 14

                  Ramon Llull en un manuscrit del segle xiv
Per què en un determinat moment de la vida de Ramon Llull parlem de conversió si ell no va canviar mai de religió?
Per què la inspiració de Randa és més que una simple inspiració literària?
3 Ramon Llull
Ramon Llull va néixer a Ciutat de Mallorca cap a l’any 1232 o el 1233, tot just tres anys després que l’illa hagués estat conquerida als sarraïns pel rei Jaume I. Descendent d’una família barcelonina benestant, Llull va rebre una bona educació que li va permetre aconseguir el càrrec de senescal a la cort del futur rei Jaume II de Mallorca. Durant la seva joventut es va casar, va tenir dos fills i va conrear la poesia trobadoresca.
L’any 1263, però, segons explica en la seva obra autobiogràfica Vida coetà- nia, se li va aparèixer Jesucrist crucificat diverses vegades. Llull va interpre- tar aquest senyal com un missatge diví a través del qual se li demanava que abandonés la vida cortesana i es convertís a una vida plenament dedicada a intentar que els infidels adoptessin la fe cristiana.
Després de la conversió de l’any 1263, van seguir uns anys d’intensos estu- dis, fins que el 1274 es va produir la il·luminació de la muntanya de Randa, a Mallorca, en la qual, segons Llull, Déu mateix li va revelar la forma que havia de donar al seu sistema filosòfic.
Aquest projecte vital es va concretar, incansablement, a través de tres tas- ques complementàries:
La redacció d’obres que difonguessin la doctrina cristiana arreu del món i que proposessin reformes tendents a acostar la seva societat a aquest ideal.
La fundació d’escoles on s’ensenyés el seu sistema filosòfic, la seva Art, i també l’àrab i altres llengües orientals, idiomes que podrien facilitar als missioners la comunicació amb els creients d’altres religions.
Els viatges apostòlics, tant a les principals seus europees del coneixement i de la fe de l’època, com pròpiament a les terres dels sarraïns.
Entre els innombrables viatges, destaquen els que va fer per defensar el seu pensament a la Universitat de París, a la cúria papal a Roma i a la ciutat de Viena del Delfinat, on es va celebrar un concili el 1311, com també els que el van portar directament a terra d’infidels, concretament al nord d’Àfrica. El beat Ramon Llull degué morir el mes de març de 1316 a Tunis o al vaixell que el duia a Mallorca.
3.1 L’obra
Llull és el pioner de la prosa en llengua catalana i el creador d’un llenguat- ge apte per a la poesia lírica i mística i, alhora, per a l’expressió filosòfica. Concretament pel que fa a la seva prosa, la maduresa que mostra sorprèn els estudiosos perquè no hi ha manifestacions anteriors d’aquesta volada ni en llengua catalana ni en les altres llengües romàniques. Tant en els recursos lèxics i sintàctics com en els retòrics, Llull estableix les bases del català literari i és a l’origen de l’esplendor de la nostra literatura medieval.
L’obra de Ramon Llull és formada per uns dos-cents seixanta títols, que van ser escrits en català, en llatí o en àrab segons la intenció i el destinatari en cada cas. Aquestes obres pertanyen a diferents gèneres i tracten temes molt diversos (teologia, filosofia, ciències, societat...).
  46 Educacióliterària



















































































   12   13   14   15   16